Maaliskuun 2018 tasting: Sauvignon Blanc -rypäleteema

Maaliskuun tasting pidettiin 19.3.2018 Figaro Winebistrossa. Mukana oli 28 jäsentä ja yksi vieras. Teemana oli Sauvignon Blanc -rypäle ja siitä tuotetut viinit eri puolilta maailmaa. Ennen luentoa ja maistelua pidettiin viinikoulutuksen 1-tason ensimmäinen luento, ”Viinin viljely ja valmistus” sekä sääntömääräinen vuosikokous .

Sauvignon Blanc -rypäleteeman hyvin perusteellisen ja monipuolisen esityksen oli valmistellut Heikki Puolakka ja sen esitti Auli Poutanen. Aulin johdolla pureuduttiin ensin rypäleen ominaisuuksiin ja erityispiirteisiin kuten myös siihen missä päin maailmaa sitä viljellään. Suurin tuottajamaa on USA ja seuraavana Uusi Seelanti. Uudessa Seelannissa tuotanto on nelinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana. Sauvignon Blanc -köynnös on hyvin reheväkasvuinen ja tuottoisa ja yleisimmät aromit ovat vihreä ruoho, herukan lehti, karviaismarja, sitrushedelmät ja  kasvupaikasta riippuen erilaiset kivihedelmät. SB-viinit voivat olla hyvin reheviä tai tyylikkäitä riippuen valmistajan tavoitteista. Viinit ovat helposti ja monipuolisesti muunneltavissa, mikä ilmeni konkreettisesti illan viineissä.

Maistelu aloitettiin uusiseelantilaisella kuohuviinillä Saint Clair Vicar’s Choise Sauvignon Blanc Bubbles 2016. Sitä lipiteltiin samalla kun Auli esitteli SB-rypäleen eri piirteitä.

Illan varsinaiset maisteltavat viinit olivat:

  • Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin, Ranska, Loire Valley, 2016
  • Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc, Uusi Seelanti, Marlborough, Wairay Valley, 2017
  • Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc, Uusi Seelanti , Marlborough , 2016
  • Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc, Chile San Antonio, Valle De Leyda, 2017
  • Iona Sauvignon Blanc, Etelä-Afrikka, WO Elgin, 2016
  • San Paolo Kössler Sauvignon Blanc, Italia, Alto Adige, 2016

Kaikki viinit olivat erittäin laadukkaita ja  aromikkaita. Oleellisin ero eri viinien välillä oli ehkä tuoksun voimakkuus. Sekä Villa Maria että Kössler olivat muita voimakkaampia, tuoksun muistuttaessa herukan lehtiä ja vihreää yrttisyyttä. Maussa kaikissa viineissä löytyi kuitenkin rypäleelle tyypillistä sitrus- tai limehapokkuutta ja hedelmäisiä aromeja.

Analysoimme ja pisteytimme viinit. Lopputulos oli mielenkiintoinen osoittaen että Villa Maria Reserve SB oli  selvästi suosituin,  ja toiseksi tuli samoin reheväntuoksuinen Kössler SB. Sauvignon Blanc -viinien maistelu ja arvionti aikaansaivat vilkkaan keskustelun, niin että Aulilla oli välillä hasteellista saada ääntään kuuluviin.

Kiitokset Heikille ja Aulille!

Teksti: Olli Kokkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *