Helmikuun tasting 2018: Portugalin punaviinit ja alkuperäisrypäleet

Helmikuun tasting pidettiin Figaro Winebistrossa 26.2.2018. Aiheena olivat Portugalin punaviinit ja alkuperäisrypäleet. Heikki oli laatinut ansiokkaan esityksen, jonka Olli esitti. Mukana oli 26 jäsentä.

Portugalin punaviinit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan persoonallisuuden ja hyvän hinta/laatusuhteen ansiosta. Meillä oli tilaisuus tutustua Portugalin alkuperäisrypäleisiin, joita on todella monia viljelyssä mukana vielä tänäkin päivänä. Osa Portugalin viinalueista säästyi 1800-luvun loppuvuosikymmeninä viinikirvan tuhoilta. Laadukkaimmat ja tuhdeimmat punaviinit valmistetaan Douron alueella, samoilla alueill , missä myös portviiniineihin tuleva viini tuotetaan. Myös rypäleet ovat periaatteessa samoja. Edelleen käytössä oleva poljentamenetelmä vaikuttaa viinin korkeaan laatuun.

Dourosta etelään olevilla viinialueilla tuotetut viinit eivät ole yhtä laadukkaita ja pitkäikäisiä. Maistelimme kuutta eri punaviinia, joista kolme Douron alueelta, kaksi Daon alueelta ja yksi Setubalin alueelta.

Ennen maistelua kävimme perusteellisesti n. 20 alkuperäisrypälelajiketta läpi oppimismielessä. Melko monia niistä rypäleistä oli myös maistelemissamme viineissä.

Maistelemamme viinit:

  • A. Cabriz Colheita Selecionada, DOC Dão, Alfrocheiro, Tinta Roriz, Touriga Nacional
  • B. Ribeiro Santo Reserva DOC, Dão, Touriga Nacional, Alfrocheiro,Tinta Roriz
  • C. Crasto Superior, DOC Douro, Tourica Nacional,Touriga Franca, Tinta Roriz, Souzão, Tinto Cão, Tinto Francisca
  • D. Symington Altano Organic, DOC Douro, Tourica Nacional, Touriga Franca,Tinta Barroca,Tinta Roriz,Tinto Cão, Alicante Bouschet
  • E. Fonte do Beco, Peninsula de Setubal, Vinho Regional, Castelão
  • F. Sagrado Reserva DOC Douro, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela, Tinta Roriz

Maistelimme, analysoimme, pisteytimme ja keskustelimme kustakin viinistä vuorollaan. Kaikki viinit olivat todella maukkaita, tuhteja ja laadukkaita, joiden keskinäisiä eroja oli myös haasteellista löytää. Kaikki viinit saivat hyvät arvostelupisteet ja erot olivat pieniä. Pisteitä sai ulkonäön, tuoksun, maun ja kokonaisuuden perusteella. Seuraavassa yhteen lasketut pisteet.

A. 212 p ; B. 274 p ; C. 293 p; D. 269 p; E. 260 p; F. 341 p

Tiukan arvioinnin perusteella Sagrado Reserva oli kuitenkin selkeä suosikki monien mielestä. Se oli kyllä täydellisyyttä hipova viini , jonka hinta 20,35 € ei kuitenkaan estä nautiskelemasta , silloin kun tekee mieli todella hyvää.

Portugalin viinit aikaansaivat vilkkaan keskustelun, kun yritimme keksiä syitä ja salaisuuksia laadun selitykseksi.

Teksti: Olli Kokkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *