19 Crimes Red wine, 19 Crimes Chardonnay

Helmikuun 2021 omatoimitasting – 19 Crimes Red wine ja 19 Crimes Chardonnay

Yleensä vangeille tarjotaan vain vettä ja leipää, mutta helmikuussa 2021 Joensuun munskalaiset maistelivat viiniä ja vähän muuta – kuka missäkin ”vankilassaan”. Koronapandemian takia emme pysty kokoontumaan yhdessä maistelemaan viinejä, joten Munskan hallitus valitsee kerran kuukaudessa vaihtuvat viinit, ja niitä jokainen jäsen voi omalla pienellä porukalla maistella ja kommentoida kokemuksiaan.

Tarinalliset viinit

Vuoden 2021 ensimmäisen omatoimitastingin teemana oli australialaiset puna- ja valkoviinit, 19 Crimes Red wine  sekä 19 Crimes Chardonnay. Näillä viineillä on taustalla mielenkiintoisia tarinoita, joita pystyy kuuntelemaan Living Wine Label applikaation avulla. Myös korkissa on numerosarja, jonka perusteella voi lukea mihin rikokseen Australiaan karkotetut rikolliset olivat syyllistyneet.

19 Crimes Red wine,19 Crimes Chardonnay -korkit
Viinipullojen korkeissa on numerosarja, jonka perusteella voi lukea mihin rikokseen Australiaan karkotetut rikolliset olivat syyllistyneet.

Korkkeihin on merkitty yksi 19 rikoksesta, ja ainakin yksi porukka oli korkin mukaan syyllistynyt varkauteen. Lienee vankiparka ollut nälkäinen, sillä hän varasti kalaa joesta. Ja niinhän siinä sitten kävi, että hän joutui suorittamaan vankeutensa Australiassa. Ja sille tielle jäi; Living Wine Label applikaation mukaan vankimme taisi menettää henkensä, sillä aseen laukauksen jälkeen ei kuulunut enää muuta.

Hyvin meille munskalaisille kuitenkin maistuivat australialaiset viinit, joten maistelimme ja söimme samalla monenmoisia herkkuja! Tarjolla oli siis viineistä 19 Crimes Chardonnay sekä blend punaviini (Shiraz, Grenace ja Mataro) ja pikkusuolaisina esimerkiksi juustoja, kylmäsavulohta, Salchichón-makkaraa, Prosciuttoa, Vanhaa Goudaa, Valkohomejuustoa, Stiltonia, hapankirsikkahilloa ja sitruunaoliiveja. Joensuun munskalaiset ovat varsinaisia herkuttelijoita, sillä useat laittoivat viinin seuraksi myös gourmet ruokia!

19 Crimes Chardonnay yllätti monet maullaan

Puolikuiva, raikasta hapokkuutta sekä kermaisen ja hunajaisen makuyhdistelmä ensin hiukan ihmetytti, minkä ruoan kanssa se sopisi. Mutta ei ainakaan kylmäsavulohen eikä mausteisen makkaran kanssa, totesi eräs porukka. Yllätys oli, kun yhdistää viiniä sitruunaoliivien kanssa! Eikä valkohomejuusto hapankirsikkahillon kera yhtään riidellyt viinin kanssa – päinvastoin.

Herkutteluosastolla viinien seurana tarjottiin esimerkiksi kookosmaidossa keitettyä ja kardemummalla maustettua riisiä ja katkarapukastiketta, paneroituja broilerin sisäfileitä, kasviswokkia ja yrtti-crème bonjouria. Katkarapu- limepasta oli myös hyvä yhdistelmä. Kermainen sienikeitto soveltuu erinomaisesti tämän viinin kanssa.

Yhteenvetona Joensuun munskalaiset päätyivät suosittelemaan tätä viiniä hanhen kanssa tai vaikka kevätauringon paahteessa, mukavassa seurassa parvekkeella nautittavaksi hiihdon jälkeen. Suorastaan rikollisen hyvä viini!

Veriappelsiini-fetasalaatti (kuva: Leena Westman)

19 Crimes Red wine – oiva istuskeluviini

Punaviini tuntui maistuvan paremmin jäsenille; ihan sellaisenaan, vanhan sinihomejuuston kanssa tai haudutetun lihapadan kera. Eräs seuralaisista totesi viinin olevan ”ei totutun punaviinimäinen”, joten näin uusia makuja löytyy konkareidenkin suuhun. Kylmäsavulohikin maistui yllättäen paremmalta punaviinin kera. Vinkkinä muillekin; tämä varsin oiva istuskelu-viini. Myös veriappelsiini-fetasalaatti on hyvä pari tälle viinille, sekä pekoniin kääräistyt karitsanjauhelihapuikot, suppilovahverokastike, perunasose ja kasvikset yhdistettynä tähän viiniin maistui.

Tämä punaviini maistui erinomaiselta kaikkien makuyhdistelmien kanssa, tai seurusteluun villasukat jalassa, takkatulen ääressä ja mökin uunia lämmittäessä. Tämäkin todettiin rikollisen hyväksi viiniksi! Tosin tästä viinistä löytyi yksi korkkivikainen yksilö, mutta rikos saatiin selvitettyä vaihtamalla viini toiseen pulloon.

Omatoimitastingterveisin Joensuun Munskänkarnan jäsenet

Lopputulokset tiivisti Tuija


Katso ”puhuvat etiketit” oheisen linkin takaa…

"puhuva etiketti" Joensuun viiniseura munskänkarna
Viinien taustalla olevia tarinoita voi kuunnella Living Wine Label -applikaation avulla.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *