Marraskuun 2017 tasting: Italo hits

Marraskuun tasting pidettiin 20.11.2017 Figaro Winebistrossa. Illan teemana oli Italo hits, jonka veti Antti Valtanen Solera Finland Oy:stä. Paikalla oli 28 osallistujaa.

Tastingissa oli 6 italialaista punaviiniä eli 3 taisteluparia. Toinen viineistä oli viinikilpailussa menestystä saavuttanut ´voittajaviini´ ja sitä vastassa viininystävän valinta samasta hintakategoriasta idealla ammattilaisten arviot versus tavisten maku.

Ensimmäinen vertailupari hintaluokassa 10-12 € oli Veneton alueelta  perinteinen Corvina-, Molinara- ja Rondinella-rypäleistä tehty Emilia Appetitoso Rosso Veronese, jossa osa rypäleistä on kuivattu . Tämä viini sai kultamitalin omassa hintaluokassaan vuoden viini -kilpailussa. Vertailuparina oli Pugliasta Primitivo rypäleestä tehty Old Wine Zin, jossa on reilusti jäännössokeria. Tämä Orion Wines -tuottajan viini on kosiskelevan mausteinen ja makea suuren yleisön suosikki. Enemmistö meistä kuitenkin tykkäsi Veneton viinistä.

Toinen vertailupari oli hintaluokassa 13-16 € Umbriasta Sangiovese-, Colorino- ja Sargantino-rypäleistä tehty Perticaia Montefalco Rosso, joka voitti kultaa v. 2016 vuoden viini -kilpailussa. Vertailuparina oli hyvin perinteinen Veneton alueelta Corvina- ja Rondinella-rypäleistä ripassomenetelmällä tehty Armigero Valpolicella Ripasso. Perticaia oli hieno viini ja monen mieleen, mutta myös Ripasso sai monta kannatusta. Enemmistö kuitenkin oli hinnakkaamman Perticaian kannattajia.

Kolmas vertailupari oli sikäli mielenkiintoinen, että vertailussa oli Orion Wines -tuottajan seitsemästä rypäleestä tehty VII Sette Vigne. Viinissä maistuu koko Italia eli Corvina- , Nebbiolo Montepulciano- , Sangiovese-, Barbera- , Aglianico- ja Primitivo-rypäleet . Erittäin mausteinen moniulotteinen viini, missä ei kuitenkaan jäännössokeria, mikä teki viinistä upean. Vertailuna oli huomattavasti hinnakkkaampi  Veneton alueelta ja perinteisistä rypäleistä Amarone della Valpolicella Classico I Castei. Tämä pienen tuottajan hieno Amarone on voittanut sarjassaan kultamitalin useana vuonna. Kyllä Amarone meidän mielestä oli suositumpi , mutta hinta-laatusuhde VII Sette Vigne -viinissä on tietenkin hyvin houkutteleva: Amarone 36 € ja Sette Vigne 12,90 €.

Kokonaisuutena tällainen vertailu oli mielenkiintoinen ja Antti Valtasen vauhdikkaalla esitystavalla koko ilta oli antoisa.

Teksti: Olli Kokkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *